Statutul SW

ARTICOLUL 1: Numele și scopul

Numele acestei organizații religioase va fi Societatea Wiccană. Poate fi denumit „SW” sau „Wicca”, iar în sensul Constituției și Statutului poate fi denumit Biserica.

Scopul Bisericii va fi cel stabilit în articolul trei din Constituția Bisericii.

ARTICOLUL DOUA: Guvernarea

Guvernarea Bisericii va reveni Consiliului Director (denumit în continuare Consiliul). Biserica nu este supusă controlului nicio altă autoritate ecleziastică. Consiliul va acționa în supravegherea afacerilor Bisericii și în oficierea cazurilor de dispută.

Consiliul va fi format din cel puțin trei și nu mai mult de treisprezece persoane, care trebuie să fie toți membri în stare bună în Biserică, cu vârsta de cel puțin optsprezece ani și capabili să se deplaseze la biroul permanent al Bisericii pentru întâlniri regulate. Numele, titlurile și informațiile de contact pentru toți directorii vor fi publicate. Directorii pot fi fie ofițeri, membri numiți de consiliu, fie membri ale consiliului ales. Toți ofițerii vor fi așezați în consiliu. Ofițerii pot primi doar compensații pentru serviciile lor, conform instrucțiunilor unei rezoluții a Consiliului. 

Ofițerii și membrii numiți în consiliul de administrație vor fi numiți pentru a îndeplini mandate de 5 ani, sub rezerva unui vot de repunere în funcție de cel puțin ¾ al consiliului. Nu există limite de termen pentru astfel de poziții. Excepția de la aceasta este poziția președintelui fondator și a vicepreședintelui fondator, descrisă mai târziu în acest document. În cazul în care corpul de ofițeri și membrii numiți de consiliu consideră necesar și convin în unanimitate, aceștia pot crea locuri pentru membrii consiliului ales și pot stabili durata mandatului pentru aceștia.

Membrii consiliului ales trebuie să fie eligibili pentru calitatea de membru al consiliului, așa cum este menționat mai sus. Puterile membrilor consiliilor aleși vor fi egale cu cele ale funcționarilor și ale membrilor desemnați din consiliul de administrație, cu excepția faptului că aceștia nu pot vota pentru crearea sau eliminarea de locuri pentru membrii consiliului ales. Alegerile pentru membrii consiliului ales vor fi gestionate de consiliu.

În cazul în care un ofițer, un membru desemnat de consiliu sau un membru ales al consiliului nu respectă Constituția, Statutul sau Codul de etică al Bisericii, președintele va convoca o ședință specială a consiliului pentru a discuta cazul și acțiunile ulterioare. Membrul consiliului în cauză poate fi plasat în probă pentru o perioadă de timp stabilită de consiliu, sau poate fi eliminat în întregime din consiliu. Dacă este pus în probă, membrul consiliului în cauză trebuie să ofere dovezi ample că a ales să acționeze în conformitate cu Constituția, Statutul și Codul de etică al Bisericii până la sfârșitul perioadei de probă. La sfârșitul perioadei de probă, comisia se întrunește pentru a stabili dacă termenii probei au fost îndepliniți și poate alege să-l reinstituie pe membru al consiliului sau să îl revoce din consiliu.În cazul în care o astfel de decizie nu este unanimă, președintele va lua decizia finală. Președintele fondator sau vicepreședintele fondator nu pot fi revocați din funcție.

Un ofițer sau un membru numit în consiliul de administrație care dorește să se retragă sau să demisioneze din consiliul de administrație trebuie să anunțe președintele cu cel puțin 30 de zile. La o ședință specială convocată în acest scop, ofițerii vor decide dacă vor ocupa sau nu postul vacant. Dacă Consiliul ar intra sub minimul a trei membri ai consiliului de administrație prin eșecul ocupării postului, atunci postul trebuie ocupat.

Un membru ales al comisiei care dorește să se retragă sau să demisioneze trebuie să anunțe președintele cu cel puțin 30 de zile. La o ședință specială convocată în acest scop, Consiliul decide dacă va ocupa sau nu postul vacant și, în caz afirmativ, va organiza o nouă alegere. Consiliul decide în acel moment dacă alegerile vor fi doar pentru a îndeplini mandatul fostului membru ales al comisiei sau pentru a finaliza un mandat complet.

Cu excepția președintelui fondator și a vicepreședintelui fondator, orice funcționar poate fi înlăturat sau înlocuit cu votul unanim al consiliului la o ședință specială convocată în acest scop.

Toți membrii consiliului de administrație vor participa la toate ședințele consiliului regulat și special sau vor da o împuternicire în scris unui alt membru al consiliului de administrație.

Biserica va păstra conturile bancare după cum este necesar, iar cecurile sau proiectele trebuie semnate de președinte, vicepreședinte sau trezorier. Orice contracte sau alte instrumente obligatorii din punct de vedere juridic trebuie semnate de președinte sau vicepreședinte sau de o persoană desemnată în scris de președinte sau vicepreședinte pentru a face acest lucru.

ARTICOLUL TREI: Ofițeri

Ofițerii Bisericii și atribuțiile lor vor fi:

Președinte fondator:   Va sluji în această calitate pe viață sau până când va demisiona sau se va retrage. Președintele fondator va chema la ordine și va conduce toate întrunirile Bisericii și va conduce toate problemele oficiale.

Președinte:   Va fi unul care a fost hirotonit ca ministru al Bisericii și numit de către Consiliul pentru a sluji în această calitate, odată ce președintele fondator nu mai slujește în această calitate. Președintele va îndeplini această funcție pentru o perioadă de 5 ani, sub rezerva unui vot de re-numire de către consiliu. Nu există limite de termen pentru reîntregiri la termene de 5 ani. Președintele va chema la ordine și va conduce toate întrunirile Bisericii și va conduce toate problemele oficiale.

Vicepreședinte fondator: Va sluji în această calitate pe viață sau până la demisia sau retragerea. Vicepreședintele fondator își asumă funcția de președinte în cazul în care președintele fondator încetează funcția respectivă din orice motiv. Vicepreședintele fondator va exercita funcția de președinte pe viață sau până la demisie sau la retragere.

Vicepreședinte: Va fi cel care a fost hirotonit ca ministru al Bisericii și numit de către Consiliul pentru a sluji în această calitate. Vicepreședintele va îndeplini această funcție pe o perioadă de 5 ani, sub rezerva unui vot de re-numire de către consiliu. Nu există limite de termen pentru reîntregiri la termene de 5 ani. În cazul în care președintele este incapacitat sau a decedat, vicepreședintele va fi președinte pe tot restul mandatului președintelui. În acel moment, Consiliul numește un președinte pentru un nou mandat de 5 ani. În cazul în care vicepreședintele a devenit președinte sau este incapacitat sau a decedat, consiliul va numi un nou vicepreședinte pentru a finaliza mandatul. Vicepreședintele îl va asista pe președinte în organizarea ședințelor și desfășurarea activităților oficiale ale Bisericii.  

Secretar: Va fi numit de către consiliu pentru a servi în această calitate. Secretarul va îndeplini această funcție pentru un mandat de 5 ani, sub rezerva unui vot de re-numire de către consiliu. Nu există limite de termen pentru reîntregiri la termene de 5 ani. Secretarul va ține evidența ședințelor, va efectua corespondența Bisericii și va îndeplini alte atribuții desemnate de consiliu.

Trezorier: va fi numit de către consiliu pentru a servi în această calitate. Trezorierul va îndeplini această funcție pentru o perioadă de 5 ani, sub rezerva unui vot de re-numire de către consiliu. Nu există limite de termen pentru reîntregiri la termene de 5 ani. Trezorierul va ține evidența banilor Bisericii și va vorbi despre problemele financiare ale Bisericii la întâlnirile de afaceri ale Bisericii.  

ARTICOLUL PATRU: Miniștri

Orice ministru al Bisericii trebuie să îndeplinească următoarele calificări:

  • Fiți membru în stare bună, așa cum este subliniat în articolul cinci.
  • Finalizați programul de formare a ministrului efectuat de Circle Sanctuary și aprobat de consiliul de administrație și de comitetul de acreditare a ministrului
  • Se supune examinării și aprobării de către ministrul Comitetului de acreditare.
  • Participați la un Ritual de hirotonire condus de un ministru al Sanctuarului Cercului numit de președinte.

Comitetul de acreditare a ministrului va fi format din miniștri existenți care au fost aleși de președintele Bisericii.

Atribuțiile unui ministru sunt următoarele:

  • Să organizeze ceremonii religioase, care pot include, dar nu se limitează la: slujbe și festivaluri de închinare sezoniere și lunare pline, prăznuiri de mână, binecuvântări pentru copii, înmormântări, înmormântări și alte rituri de trecere.
  • Pentru a sfătui membrii Bisericii și a altor persoane care au nevoie de consiliere spirituală și să efectueze rituri de sprijin pentru tranzițiile vieții, vindecarea personală și alte scopuri.
  • Pentru a-i învăța pe membrii Bisericii și pe ceilalți concepte spirituale și abordări pentru viața și avansarea spirituală.
  • Pentru a pleda pentru libertatea religioasă și a risipi concepțiile greșite cu privire la păgânism și la spiritualitatea naturii, angajându-se cu mass-media și alte mijloace de comunicare, după cum este necesar.
  • Să se angajeze în ministere de specialitate (de exemplu, spital, ospiciu, armată, închisoare, campus, interconfesional, altele) și, astfel, slujirea oamenilor care altfel ar putea să nu aibă acces la o cale sănătoasă și sănătoasă de creștere spirituală.
  • Să îndeplinească alte îndatoriri și să îndeplinească alte servicii, după cum consideră adecvat președintele Bisericii, slujind atât comunităților lor de origine, cât și lucrării SW.

ARTICOLUL CINCE: Membru

Consiliul va stabili cerințele pentru calitatea de membru al Bisericii și va desemna un coordonator al calității de membru pentru a revizui, aproba și menține listele de membri. Dacă apar întrebări cu privire la comportamentul unui membru, Consiliul este împuternicit să conducă o anchetă și să judece în consecință.

Membrii Bisericii au dreptul la un vot fiecare în chestiunile de vot referitoare la treburile Bisericii. Problemele și mecanismele de votare vor fi stabilite de consiliu.

ARTICOLUL ȘASE : Întâlniri

O reuniune anuală va avea loc în sau în ultimul weekend din octombrie, ca parte a Festivalului Samhain. Toți directorii, ofițerii și membrii vor fi informați cu privire la ziua, ora și locul întâlnirii anuale cu cel puțin două săptămâni înainte. Toți ofițerii și directorii vor fi prezenți sau au desemnat un mandat în scris. Toți membrii în stare bună, așa cum este descris la articolul cinci, au dreptul la un vot fiecare în orice problemă de vot.  

O ședință a Consiliului va avea loc în sau în apropierea ultimului weekend din octombrie și aprilie, la un moment și la un loc convenit de toți directorii. Toți directorii trebuie să fie prezenți sau să desemneze un mandat în scris.

Reuniunile speciale pot fi convocate la cererea oricărui director și vor avea loc la o dată, o dată și o locație convenabile pentru toți. Toți directorii vor fi informați în prealabil cu privire la orice ședință specială și se vor aplica toate regulile unei reuniuni anuale.

Înregistrările tuturor reuniunilor anuale și ale reuniunilor consiliului de administrație vor fi păstrate de secretarul bisericii sau de un supleant desemnat. Dovezile acestor ședințe vor fi menționate în rezoluțiile și procesele-verbale păstrate de secretarul Bisericii și trebuie puse la dispoziția directorilor și a membrilor bisericii, la cerere, în timp util.

ARTICOLUL ȘAPTE: Evaluări financiare

Biserica va avea puterea de a-și evalua calitatea de membru pentru sprijinirea Bisericii prin următoarele metode:

  • Donații anuale sau lunare
  • Taxe de membru
  • Taxe pentru serviciile prestate membrilor sau non-membrilor
  • Proiecte de strângere de fonduri
  • Împrumut

ARTICOLUL OPT: Autoritatea religioasă

Autoritatea religioasă a consiliului va fi absolută și nu va fi supusă revizuirii membrilor.  

ARTICOLUL NOUĂ: Amendamente

Aceste regulamente pot fi modificate sau modificate prin votul ¾ al Consiliului. În plus, Constituția Bisericii poate fi modificată sau modificată prin votul ¾ al Consiliului.